czwartek, 12 lutego 2015

Churros

,



Churros to hiszpański przysmak, sprzedawany gorący, na ulicy w tytkach, tak jak u Nas frytki.
Miał się pojawić na warsztatach o Hiszpanii, ale najlepiej smakuje na gorąco, posypany cukrem lub zamoczony w gorącej czekoladzie. Dziś to nasza propozycja na tłusty czwartek obok pączków i faworków oczywiście.

Składniki na około 30 sztuk:


  • szklanka wody
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jajka
  • olej do smażenia
Wodę zagotować w garnku, dodać masło, cukier, sól, gotować aż do rozpuszczenia masła i cukru. Do wrzątku dodać mąkę i wanilię, zdjąć z palnika wymieszać drewnianą łyżką, wystudzić. Dodać jajka, wymieszać na gładką i dosyć gęstą masę.
Rozgrzać olej do 180stopni.
Naładować do szprycy z końcówką w kształcie głębokiej gwiazdki.
Wyciskać wprost do rozgrzanego oleju, churros mają  mieć około 10 cm.
Smażyć na głębokim oleju ok 1 min.
Obsypać cukrem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz