Churros to hiszpański przysmak, sprzedawany gorący, na ulicy w tytkach, tak jak u Nas frytki.
Miał się pojawić na warsztatach o Hiszpanii, ale najlepiej smakuje na gorąco, posypany cukrem lub zamoczony w gorącej czekoladzie. Dziś to nasza propozycja na tłusty czwartek obok pączków i faworków oczywiście.
Składniki na około 30 sztuk:
- szklanka wody
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 średnie jajka
- olej do smażenia
Rozgrzać olej do 180stopni.
Naładować do szprycy z końcówką w kształcie głębokiej gwiazdki.
Wyciskać wprost do rozgrzanego oleju, churros mają mieć około 10 cm.
Smażyć na głębokim oleju ok 1 min.
Obsypać cukrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz