sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki na choinkę.



Pierniczki na choinkę (wersja troszkę zdrowsza)

300 gr mąki pszennej (ja użyłam ekologicznej, nie jest dużo droższa a o wiele lepsza i zdrowsza)
150 gr masła
100 gr cukru pudru (użyłam cukru brązowego trzcinowego, zmielonego w maszynce do mielenia kawy)
2 żółtka
10 gr cukru z wanilią (do słoika z cukrem trzcinowym wkładam laskę wanilii, szczelnie zamykam po kilku dniach cukier przechodzi zapachem wanilii)
szczypta soli 
przyprawy według uznania
można użyć kilka łyżeczek gotowej mieszanki przypraw do piernika
ja użyłam mieszanki własnej
cynamon, troszkę mielonych goździków, imbiru, kolendry, gałki muszkatołowej.

Mąkę przesiewamy na stolnicy dodajemy schłodzone pokrojone masło w zagłębieniu dwa żółtka, cukier, sól, przyprawy. Siekamy nożem i zagniatamy w kulę. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 15 min. Wałkujemy, wycinamy takiej grubości jak nam się podoba.
Aby pierniczki powiesić na choince robimy dziurkę np. słomką.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp.180 stopni 10-15 min.
Dekorujemy po ostudzeniu.
Domowe przepisy na kolorowe lukry w następnym wpisie.
W razie pytań proszę pisać w komentarzach.
W kuchni poruszam się tylko instynktownie. Napisanie przepisu to było dla mnie wielkie wyzwanie.

Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz